Overstappen

Hoe review je een freelance contract?

Gepubliceerd op
26/11/2021

Hoe review je jouw freelance contract?

Een contract ontvangen als freelancer is altijd een mooi moment. Maar waar moet je op letten als je deze doorleest?

In dit artikel lichten we de belangrijkste aandachtspunten toe voordat je een freelance contract tekent.

Als consument of loondienst medewerker word je namelijk veel meer beschermd door de overheid dan als zelfstandige. Er zijn allerlei regels waar een loondienst overeenkomst aan moet voldoen en als je alsnog iets tekent wat onredelijk/onrechtmatig is, kan het relatief makkelijk ongeldig verklaard worden bij de kantonrechter. Als freelancer is dat anders. De overheid gaat er namelijk vanuit dat je als ondernemer zelf in staat bent om te besluiten tegen welke prijs je bereid bent om bepaalde vrijheden in te leveren of risico’s te lopen.

Met die reden is jouw leverancier of klant minder beperkt in wat hij in de contracten kan zetten en kan er van alles in staan. Het is dus erg belangrijk om deze grondig door te nemen en te weten wat je tekent. De denkwijze “het zal vast wel goed zijn” wat sommigen roepen als ze een auto huren, is dus echt spelen met vuur.

De meeste contracten zijn opgemaakt op basis van de modelovereenkomst van de belastingdienst en daarin wordt er vaak ook flink rekening gehouden met de Wet DBA. Veel onderdelen zal je dan ook in vrijwel alle contracten terug zien komen, waardoor je naar verloop van tijd vrij snel de contracten door kan nemen.

De opbouw

Je ontvangt vaak 2 documenten; een modelovereenkomst (deze noemen ze ook wel eens de algemene voorwaarden, koepel) en een aparte overeenkomst van de klus zelf (projectovereenkomst / overeenkomst van opdracht) waar de specificaties van die specifieke opdracht in staan zoals de contractduur, uurtarieven, opdrachtomschrijving en opzegtermijn.

Lees altijd alles in je contract goed door en let op verwijzingen naar andere artikelen. Lees dan dus ook direct het artikel door waarnaar verwezen wordt zodat je zeker weet wat er staat en wat de combinatie van die artikelen voor implicatie heeft.

Ook als er verwezen wordt naar bijlagen, wil je deze altijd in bezit hebben of opvragen en niet tekenen voor dat moment. Soms wordt er namelijk verwezen naar een handleiding of algemene voorwaarden, waar dan weer nare zaken in staan.

Wet Deregulering Beoordeling Arbeidssituatie (wet DBA)

Elk contract bevat standaard indekkingen tegen de wet DBA. Onderdelen hiervan zijn bijvoorbeeld de uitvoering van de opdracht en afspraken over nakoming en vervanging. Onderstaande onderdelen zie je vaak terug in het introducerende stuk van de overeenkomst.

dba-knipsel-freelance-contract

Een aantal van deze punten worden in de praktijk nooit uitgevoerd, maar staan er puur in om aan de wetgeving van de belastingdienst te voldoen. Zo zijn er ook misschien wat “schijn vrijheden”. Denk aan de vervanging van je werk door een ander en bijvoorbeeld dat je echt volledig zelf bepaalt hoe je werkt.

Geldigheid en goedkeuring van de belastingdienst:

Om zeker te zijn dat een contract voldoet aan de eisen en je als opdrachtgever, -nemer en bemiddelingsbureau geen gedoe krijgt met de belastingdienst kan je de overeenkomst laten keuren door de belastingdienst. In de praktijk blijkt dat veel goedkeuringen inmiddels alweer zijn verlopen. Dit kan je controleren via deze pagina/PDF van de belastingdienst door een simpele Ctrl+F op het contractnummer dat in de overeenkomst genoemd wordt.

Is hij niet meer geldig? Op zich is dat niet onoverkomelijk, maar wel goed om te melden aan de partij. Dat toont ook gelijk weer aan dat jij je zaken wél op orde hebt.

Projectomschrijving

Wanneer je verwacht dat het project van lange duur is, wil je deze zo goed en concreet mogelijk beschrijven om jezelf in te dekken tegen de wet DBA. De belastingdienst heeft namelijk een checklist die ze gebruiken om te beoordelen of jij zelfstandig bent. 1 onderdeel daarvan is dat je meerdere opdrachtgevers per jaar hebt. Als jij dus 2 jaar bij 1 bedrijf werkt, kan je zelfstandigheid in twijfel getrokken worden.

Als je dat dus verwacht wil je zo specifiek mogelijk opleverbare projectomschrijvingen in het contract zetten. En deze het liefst vernieuwen (dus teken een nieuwe projectovereenkomst) bij een nieuw project. Dan kan je concreet aantonen dat het echt aparte projecten waren.

“.Net development” is dus niet heel specifiek.
“Maken van een nieuw aanmeldsysteem voor klanten in .Net” Is dus beter.

Opzegtermijn

Je opzegtermijn is vrijwel altijd te vinden onder artikel 5. In de basis wil je de opzegtermijn wederzijds hebben en niet te kort of te lang. Een opzegtermijn van 14 of 30 dagen is perfect en komt ook het meeste voor. Als de opdrachtgever per direct op kan zeggen en jij helemaal niet, of 1 maand hebt, dan wil je dat dus rechttrekken.

Loophole

Let op: soms staat de opzegtermijn ook in de modelovereenkomst, maar staat daar ook vermeld dat een opdrachtgever per direct mag opzeggen onder bepaalde voorwaarden. Lees die voorwaarden extra goed door! Als daar staat “indien het project eindigt”. En het project is niet goed omschreven. Dan kunnen ze in de praktijk altijd van je af onder het mom van “het project is geëindigd”. In dat geval heb je dus praktisch gezien geen opzegtermijn.

Zoals we bij de wet DBA ook benoemden, wil je in dit geval dus een zo specifiek mogelijke omschrijving van de opdracht hebben om te voorkomen dat een opdrachtgever per direct van je af kan. Puur als extra zekerheid. Een klant kan namelijk verschillende (legitieme of juist niet legitieme redenen) hebben om op te zeggen.

Ook kunnen er andere redenen genoemd zijn wanneer er direct opgezegd mag worden zoals “wanneer de cliënt de indruk heeft dat de opdrachtnemer niet presteert”. Ook die wil je er niet in hebben en dus het liefst verwijdert of laten verduidelijken door het bureau/opdrachtgever.  


Concurrentie- of relatiebeding

Een concurrentie- en relatiebeding wil je per definitie niet. Je bent een freelancer en daar hoort bij dat je regelmatig van opdracht wisselt. Dus een bank kan niet verwachten dat je hierna geen opdracht meer voor een andere bank doet. Deze clausules dus altijd laten verwijderen. Als er toch iets in staat dat er niet uit kan, wil je dat het beperkt is en niet té beperkend is.

Betaaltermijn

De betaaltermijn van 30 dagen is gebruikelijk. Langer (60 dagen) komt heel soms voor, maar wil je eigenlijk niet.

Verzekeringen

In de meeste contracten wordt specifiek benoemd dat je bepaalde verzekeringen afgesloten moet hebben met een minimaal dekkingsbedrag. Zorg dat je jezelf ook verzekerd voor het bedrag dat gevraagd wordt. Bedragen van 500.000 tot 1,5 miljoen komen vaak voor.

Aansprakelijkheidsschaden

Dat jij aansprakelijk bent als je een fout maakt is logisch. Daarvoor heb je ook je bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidverzekering. Sommige partijen leggen echter alle verantwoordelijkheid bij jou. Let er dan ook op dat er niet onredelijk veel verantwoordelijkheid bij jou ligt, of dat het scheef ligt. Bijvoorbeeld dat een opdrachtgever wel alles op jou kan verhalen maar dat dit andersom niet kan.

Wijzigingen doorvoeren in een contract:

De meeste Freelancers in onze markt vragen vrij weinig om wijzigingen door te voeren, maar dat komt doordat mensen veel te makkelijk akkoord gaan en sommigen überhaupt contracten niet eens lezen omdat ze denken “het zal wel goed zijn”. Als consument is dat minder risicovol (zie intro) maar als ondernemer speel je dan echt met vuur.

En jij bent niet voor niets een Next Level Freelancer, dus we gaan voor het beste! 😉

80% van onze mensen lukt het ook daadwerkelijk om de wijzigingen door te voeren.
Denk dus niet dat je niks te zeggen hebt en het contract gewoon moet tekenen maar haal het beste uit de situatie en wees kritisch.

Bedenk eerst wat voor wijzigingen je wilt zien en waarom. Ook of het bijvoorbeeld gebruikelijk is of niet. Opvolgend kan je het simpelweg met een mail doorgeven.

De manier waarop je punt(en) aan kan geven kan redelijk duidelijk. Gewoon introduceren dat je nog wat vragen en/of aanpassingen hebt en dan de artikelnummers opnoemen met je punt of vraag. Heel fijn werkt een combinatie van een constatering zoals “45 dagen betalingstermijn is niet gebruikelijk, gelieve deze aan te passen naar 30 in de overeenkomst van opdracht”. Je kan ook iets softer gaan door te vragen of het mogelijk is om deze aan te passen.

De modelovereenkomst wordt vaak lastig gewijzigd, maar bedrijven nemen toevoegingen/wijzigingen sneller en gemakkelijker op in de overeenkomst van opdracht. In goede contracten staat er ook een rangorde dat de overeenkomst van opdracht voor de modelovk gaat. Daarom is het het makkelijkste om alles on de overeenkomst van opdracht op te laten nemen.

Je mag best stellig zijn in de manier van aangeven. Dat hoeft echter niet bij elk punt, maar besef dat als je veel punten ter aanmerking hebt. Het wel een heel lange mail gaat worden als je alles in probeert te dekken.

Tot slot:

Lees van tevoren je contract zelf goed door en kijk wat je zelf kan vinden in je contract waar je vraagtekens bij kunt zetten. Op deze manier train je jezelf om goed te lezen en goed op te letten op wat je al kan herkennen in een contract.

Schakel opvolgend ons altijd in als je contracten van bedrijven krijgt of als je weet dat je een contract gaat krijgen, dit kan je vooraf al doen want van heel veel bedrijven en de meeste tussenpersonen hebben wij de contracten al in bezit.


En trek bij ons aan de bel als je ergens tegenaan loopt!

Inhoudsopgave

Meer relevante freelance kennis

Als je dit onderwerp interessant vond, check dan ook deze artikelen.

Overstappen
21/7/2023

Freelance uurtarief berekenen

Freelancen staat al lang op je agenda maar; een nieuw jaar, nieuwe kansen. In dit artikel vertellen we je hoe je je droom dit jaar eindelijk kan realiseren en hoe we je erbij kunnen helpen.
Overstappen
20/5/2021

Freelancen vs midlancen

Als je wilt gaan starten met freelancen kan het zijn dat je ook van midlancen hebt gehoord. Voor veel mensen is het niet helemaal duidelijk wat midlancen nu precies inhoudt. In dit artikel bespreken we het verschil tussen freelancen vs midlancen, wat deze verschillen teweeg brengen en waarom de kans groot is dat je met freelancen beter af bent.

Hier begint je nieuwe leven als freelancer

Als je met ons aan de slag gaat, leer je de volledige vrijheid van het freelancen te unlocken. First things first, plan een belafspraak in van 20 minuten en ontdek of en hoe we je kunnen helpen.

120+ succesvolle freelancers gingen je voor