Admin & regelgeving

De wet DBA, wat moet je er mee?

Gepubliceerd op
29/11/2023

Om te beginnen wat interessante feiten:

  • De wet is al meermalen ingevoerd, gewijzigd en op pauze gezet. Waarbij het nu in een soort niemandsland terecht is gekomen waar amper gehandhaafd wordt.
  • De belastingdienst had bij invoer (in 2016) geen capaciteit om te controleren of haar eigen freelancers wel voldeden aan de wetgeving.
  • De bangmakerij voor de DBA wordt vooral gedaan door bedrijven die daar geld aan verdienen (o.a. payrollers).

De huidige status:

Vrijwel alle bedrijven die zzp’ers inhuren gebruiken nu modelovereenkomsten die aan de wetgeving voldoen en verder wordt er weinig aan de DBA gedaan. Dit met uitzondering van een paar bedrijven zoals de Rabobank die sommige tijdelijke aanvragen alleen open zetten voor mensen in loondienst/detacheerders en waar je dus niet kan reageren als zzp’er.

Voor 01/01/2020 werd expliciet genoemd dat er niet gehandhaafd werd. Dat is nu iets meer open, maar het gebeurt in de praktijk sporadisch tenzij er echt met opzet wanbeleid is gevoerd. Dit komt mede doordat er nieuwe maatstaven worden ontwikkeld en de wetgeving daardoor in een soort niemandsland terecht is gekomen.

Wat gaat het waarschijnlijk worden?

Er zou op 1 januari 2021 een nieuwe wetgeving komen, maar er is tot op heden (22/07/2021) nog steeds geen besluit genomen. Mogelijk door het nieuwe kabinet en doordat ze wel wat anders aan het hoofd hebben met de COVID situatie.

Momenteel gaan er geruchten over 2 oplossingen:

Beoordeling met webmodule:
Dit is een online vragenlijst voor ZZP’ers en opdrachtgevers om duidelijkheid te krijgen of het als freelance opdracht en dus niet in loondienst uitgevoerd wordt. Als dit de situatie wordt, zal er een verklaring worden afgegeven en op die manier hebben beide partijen de zekerheid dat ze geen loonbelasting en andere premies hoeven te betalen.

Mogelijk wordt dit gecombineerd met een beoordeling aan de hand van een tariefs range. Namelijk dat onder de 16 euro zelfstandigheid is uitgesloten, van 16 tot 65 de situatie beoordeeld moet worden en tarieven boven de 65 vrijgesteld zijn van beoordeling. Deze optie was rond 2019/2020 erg ter sprake, maar hier horen we momenteel weinig meer over.

Meer weten?

In dit artikel van de belastingdienst vind je een summiere beschrijving waar hier juist meer uitleg gegeven wordt.

In het kort wilt de overheid voorkomen dat mensen eigenlijk in loondienst zijn, maar in een schijnconstructie van zelfstandigheid terechtkomen.

Met verschillende redenen, namelijk het beschermen van de “medewerker” als zij niet goed weten wat het inhoudt of eigenlijk gewoon liever in loondienst waren. En het voorkomen van het ontlopen van premies door werkgevers.

Inhoudsopgave

Meer relevante freelance kennis

Als je dit onderwerp interessant vond, check dan ook deze artikelen.

Admin & regelgeving
9/1/2020

Aftrekbare kosten

Het is niet onze favoriete bezigheid maar wel noodzakelijk, belasting betalen. Je moet maar zo denken hoe meer belasting je betaalt, hoe meer je verdient. In dit artikel gaan wij in op verschillende vragen rondom aftrekposten voor je belasting.
Admin & regelgeving
13/11/2019

BTW en autorijden

Wij vroegen ons tijdens het schrijven van het artikel over leaseauto’s af hoe je zakelijk kan tanken, maar privé kan rijden. Daarom hebben wij de volgende vraag onderzocht en uitgeschreven in dit artikel: “Is het toegestaan om met een zakelijke tankpas te tanken, wanneer je een privé-rit maakt?” Een kort antwoord daarop is: Ja, dat mag
Admin & regelgeving
4/9/2019

Auto leasen als freelancer

Kan ik beter een auto leasen of kopen? De keuze als freelancer is uitgebreider dan toen je nog in loondienst zat en is daarom ook wat minder overzichtelijk. Dit artikel gaat je meer duidelijkheid geven in het kiezen van een leaseauto als freelancer.

Hier begint je nieuwe leven als freelancer

Als je met ons aan de slag gaat, leer je de volledige vrijheid van het freelancen te unlocken. First things first, plan een belafspraak in van 20 minuten en ontdek of en hoe we je kunnen helpen.

120+ succesvolle freelancers gingen je voor